Jeg er videbegærlig; hvor mange mennesker ved, hvad nøjagtig engros har af betydning?

I påsken fangede mit øje en forskningsartikel på en moderne web page, som jeg har lyst til at dele med ligesindede her på vores fælles blog. Artiklen beskrev hvordan, at særlige danske begreber var virkelig tæt på at ryge ud ad det Danske sprog, af den årsag, at ingen folk længere brugte dem eller kendte til deres mening. Læseren fik forklaret eks. et ord såsom manufakturvare, der var i risikogruppen for at forsvinde fra det danske sprog. I tidligere tilfælde har jeg i samme åndedrag stødt på nyhedshistorier om den kendsgerning, at adskillige folk er sikre på, at de forstår et ords betydning, men hvor det viser sig, at de benytter begrebet forkert. Eksempelvis blev det forklaret, at utallige danske landsmænd brugte begrebet ”en bjørnetjeneste” forkert. De besad den forestilling, at en bjørnetjeneste var en god ting, en fantastisk tjeneste. Men som de fleste andre måske ved, betyder ordet det stik modsatte. Der eksisterer begreber, som jeg også jævnligt bliver nødt til at slå op, såsom eksempelvis engros - http://danskb2b.dk/ – samt vareparti - http://danskb2b.dk/kategori-2.html – . De to ord – engros & vareparti – møder jeg jævnligt på i de papirer, jeg modtager i sammenhæng med min nystartede forretning. & som de fleste kan gætte, er det jævnligt ret essentielt, at jeg er vidende om, hvad engros og vareparti betyder, for at formå at afslutte en klog handelsaftale!

De folk, som ved, hvem jeg er, vil fortælle, at jeg har evig og altid synes, at sproganalyser er overdrevent interessant. Og jeg filosoferede meget over, hvorvidt det var dén vej, jeg skulle gå i mit professionelle liv. Men jeg valgte som just forklaret en anden vej, idet jeg har iværksat mit eget firma, som jeg også glæder mig over. Men nu skal I bare høre, det er ik’ det pure opspind, at jeg skræmmes over, hvor ofte jeg konfronteres med begreber, som for eksempel engros og vareparti, som jeg ik’ spontant er vidende om. Så eventuelt skulle jeg have taget afgørelsen om et job indenfor sprogforskning og dé betydninger, som hæfter sig til begreber! Også af den årsag at, jeg jo egentlig fantastisk meget synes, at det er interessant at undersøge, hvordan vores sprog transformeres over tid. Både det danske sprog & folks kultur forandres konstant. Og derfor er det også virkelig spændende at opdage, hvordan og hvorledes nogle begreber træder ind i og andre ryger ud af det det Danske sprog…